miercuri, 7 iulie 2010

SIGURANTE TRIPOLARE / TETRAPOLARE

Aplicatii : Uzual aceste sigurante sunt folosite pentru protectia motoarelor trifazice cat si in domeniul casnic (in tablourile electrice , bineinteles acolo unde exista un bransament trifazic ) . Denumirea de "tripolar" sau"tripolare" rezulta din numarul de poli al acestora . "tripolar" = trei poli . Mai pe scurt aceasta siguranta "cuprinde" trei Sigurante monopolare care se pot decupla simultan daca pe o ramura (o faza) se depaseste curentul maxim admis . acest lucru inseamna ca siguranta respectiva nu declanseaza daca suma celor trei faze depaseste intensitatea acordata de siguranta . De exemplu avem o siguranta cu valoarea de 25 Amperi .
Suma intensitatilor pe faze este de ( F1 = 17 A , F2 = 13 A , F3= 18 A . F1+F2+F3 = 48 Amperi ) in acest caz siguranta Nu decupleaza Daca de exemplu ( F1= 28 A , F2= 0 A , F3=0 A , F1+F2+F3 = 28 Amperi ) in acest caz siguranta decupleaza deoarece intensitatea pe una din faze e mai mare decat cea admisa de siguranta (in cazul nostru 25 Amperi) .

  • In imaginea de mai jos , putem vizualiza un mic exemplu a modului de legatura in tabloul electric a unei sigurante tripolare , fig.2 sau a unei sigurante tetrapolare Fig.3 .



  • fig3




  • fig2

  •