vineri, 5 februarie 2010

Izolarea termica interioara a peretilor - solutie ieftina si eficienta in cazul renovarilor



Peretii exteriori - impreuna cu ferestrele - reprezinta in general zonele cele mai reci ale suprafetei unei cladiri, izolarea termica a acestora conducand la reducerea semnificativa a pierderilor de caldura, si la cresterea confortului. Din punctul de vederea al fizicii constructiilor, in zonele cu clima rece, solutia optima de izolatie termica, este cea pe suprafata exterioara a cladirii, micsorandu-se riscul aparitiei condensarii interstitiale a vaporilor de apa; in cazul acestei solutii si structura va fi protejata termic, iar capacitatea acesteia de a stoca caldura va fi utilizata din plin. Oricum, la cladirile existente, izolatia termica exterioara a peretilor este costisitoare, ea putand fi justificata economic numai daca este combinata cu renovarea fatadei.
Nu pot fi utilizate placile termoizolatoare  in cazul unor fatade care nu sunt plane si / sau in cazul fatadelor unor cladiri a caror modificare nu este permisa datorita valorii arhitecturale. In acest caz singura solutie de a monta izolatia termica, este cea de interior. In acest sensse foloseste polistiren extrudat cu suprafata rugoasa pentru izolatia interioara. Suprafata plana a placilor are o aderenta excelenta pe mortare sau adezivi pe baza de ciment, ceea ce face instalarea simpla si usoara.
Placile sunt lipite cu mortar pe baza de ciment, pe perete si/sau fixate mecanic, suprafata fiind acoperita cu tencuiala obisnuita sau tencuiala armata cu fibra de sticla.
Legaturile intre placi trebuie sa fie stranse pentru a preveni formarea puntilor termice, unde riscul aparitiei condensului este mai mare. Grosimea termoizolatiei trebuie calculata cu mare grija, de aceasta depinzand temperatura straturilor componenteale peretilor exteriori, riscul aparitiei condensului interstitial si consecintele acestui fenomen.
Intrucat placile de polistiren prezinta o rezistanta la difuzia vaporilor relativ ridicata, in cazul unei proiectari corecte nu este necesara instalarea unei bariere de vapori pe fata interioara calda a izolatiei.
Suprafata rugoasa a placilor  face ca acestea sa reprezinte suportul ideal pentru aderarea placilor ceramice. Aceasta proprietate, cat si faptul ca absorbtia de apa este neglijabila, recomanda utilizarea produsului si in bai, bucatarii si spatii reci.

Trafic.ro - clasamente si statistici pentru site-urile romanesti