duminică, 29 iulie 2012

tehnologie veche dar folosita foarte rar la noi

FIBRA METALICA

Inventate de un roman prin anii 1955, fibrele metalice au avut o dezvoltare rapida in domeniul constructiilor. Folosite in Europa in toate proiectele mari ( porturi, tuneluri, diguri, autostrazi etc.), au inceput sa intre timid si in Romania, dupa revolutie, la inceput doar pe proiectele venite din extern. Incet, incet au inceput sa fie fabricate si in Romania, azi fiind deja 3 mari producatori de fibra metalica
Avantajele sunt mari si duc la economisiri majore precum si la imbunatatirea armarii betonului. Vorbim de armare dispersa net superioara armarii clasice cu otel beton ori plasa sudata
Avantaje:


  • armare dispersa (armeaza fiecare cm de beton),
  • logistica (cantitate redusa fata de otel beton ori plasa sudata),
  • manipulare (armarea se face direct in statia de betoane sau cifa),
  • imbunatateste caracteristicile betonului (rezistenta la compresiune, elasticitate). 

    FORTA-FERRO (armare dispersa)

    Odata cu cresterea pretului la metale si aparitia de noi tehnologii, se practica in ultima perioada inlocuirea metalului cu produse colaterale (polipropilenice) atat in industria auto cat si in constructii.
    Cei de la Forta Corporation, venind in intampinarea constructorilor, a lansat pe piata fibre de polipropilena tip Forta Ferro, fibre ce inlocuiesc 100% fibra metalica in raport de 1 la 10. A fost creata special ca sa inlocuiasca fibra metalica.
    Este un mix de fibre monofilament cu rezistenta de peste 700N/mm2 si o fibra fibrilata cu lungimie de 54mm. Prin insasi forma lor, se asigura o dispersie marita fata de cea metalica si aderenta mare la beton.
    Avantaje:
  • logistic (1kg Forta Ferro inlocuieste 10 kg metal),
  • manipulare (o punga are 1 kg fata de 20 kg un sac fibra metalica),
  • consumabile (nu uzeaza discurile de taiere, paletele de elicopter),
  • pompare (nu avem probleme la pompare, nu se formeaza ghemuri),
  • pompare (nu avem probleme la pompare, nu se formeaza ghemuri),
  • armare dispersa (se armeaza fiecare cm de beton),
  • creste rezistenta la compresiune, elasticitate,
  • se poate mari distanta intre rosturi (ori chiar fara rosturi de dilatare)

    ECONO-NET

    Fibra tip Econo-Net este o fibra fibrilata utilizata pentru armarea sapelor (inlocuieste plasa sudata). De asemenea se foloseste si pentru sapele prevazute cu incalzire prin pardoseala. Pardoseala cu incalzire este cel mai solicitant element al constructiei datorita diferentelor termice iar fibra tip Econo-Net este anume creeata pentru a compensa termic.
    Datorita economisirii si facilitatii in aplicar,e acest tip de fibra are o expansiune rapida datorita uzitarii ei atat in mediul industrial cat si in mediul casnic.
    In functie de marimea sapei si a agregatelor folosite se recomanda si tipul de fibra ce trebuie folosit.
    Avantaje:
  • compensari termice
  • mareste durata de viata a betonului
  • armeaza dispers
  • inerta la agresiuni asupra betonului
  • inerta la apa

    Fibre sape - Ultranet ( fibre fibrillate pentru suprabetonari )

    DESCRIERE GENERALA

    FORTA ULTRA-NET este o polipropilena 100% virgina pentru ranforsarea prin fibre, sub forma unei legaturi rasucite unice, ca o retea. FORTA ULTRA-NET este folosita pentru a reduce contractia plastica si contractia betonului intarit, imbunatateste rezistenta la impact, creste rezistenta la uzura si duritatea betonului. Aceasta fibra extra-rezistenta confera ultra-putere de legatura, durabilitate maxima pe termen lung si un control veritabil al temperaturii prin imcorporarea unui patern de fibrilatie si optiunea unei lungimi mai mari. Este necoroziva, nemagnetica si rezistenta 100% la alcalii.

    APLICATII

    FORTA ULTRA-NET este folosita in principal in aplicatii ale betonului cum ar fi "slab on grade" (fundatii direct pe pamant, fara subsol), mortar, placi prefabricate, beton decorativ, produse prefabricate la care performanta optima a fibrelor este necesara si unde scopul este de a controla craparea cauzata de contractie, tasare, temperatura in timp ce imbunatateste proprietatile de durabilitate pe termen lung.. Nu necesita schimbari ale modului de amestec sau plasament al betonului.

    INSTALARE

    Doza recomandata de FORTA ULTRA-NET este de 1 kg per metru cub de beton, adaugat direct la sistemul de mixare a betonului sau dupa amestecul celorlalte componenete si mixarea lor la perioada de timp si viteza recomandata de fabricantul mixerului de betoane (de obicei 4 sau 5 minute). A lua legatura cu specialistii Rom Fracht pentru asistenta in utilizare.

    PROPRIETATI FIZICE

    Materiale: Polipropilena homopolimer virgina
    Forma: Fibre in legaturi rasucite
    Greutatea specifica: 0.91
    Rezistanta la intindere: 90-110 ksi. (620-758 MPa)
    Lungime : 19 mm. 38 mm, 54 mm, 60 mm
    Culoare: Cafenie
    Rezistenta la acizi : Excelenta
    Absortie: Nula

    AMBALARE

    Pungi...................................1 kg
    Cutii.................................... 16 pungi
    Paleti................................... 12 cutii / 192 pungi
    Ranforsarea prin fibre sintetice va fi folosita in arii mentionate in planuri si se supune urmatoarelor caracteristici:
  • Configuratie - Fibra va fi in forma unei legaturi rasucite, ca o retea de fibre.
  • Chimie - Fibra va fi facuta 100% din materiale virgine sub forma de polipropilena, de culoare cafenie.
  • Continut - Fibra va fi folosita la un dozaj minim de 1 kg per metru cub de beton.
Corecta lungime - Lungimea fibrei va fi de minim 19 mm. Fibre de lungimi mai mari vor fi folosite in functie de marimea maxima a agregatului brut (conform A.S.T.M. C-33) dupa cum urmeaza:
Marimea maxima a agregatului Lungimea fibrei
6 mm 19 mm
13 mm 38 mm
19 mm 54 mm
25 mm + 60 mm
  • Fibre sape - Supernet ( fibre fibrillate armare sape control termic )

    DESCRIERE GENERALA

    FORTA SUPER-NET este o polipropilena 100% virgina pentru ranforsarea prin fibre, sub forma unei retele. FORTA SUPER-NET este folosita pentru a reduce contractia plastica si contractia betonului intarit, tasarea betonului, imbunatateste rezistenta la impact, creste rezistenta la uzura si duritatea betonului. Aceasta fibra rezistenta confera putere de super-legatura, durabilitate maxima pe termen lung si un control veritabil al temperaturii prin imcorporarea unui patern de fibrilatie si optiunea unei lungimi mai mari. Este necoroziva, nemagnetica si rezistenta 100% la alcalii.

    APLICATII

    FORTA SUPER-NET este folosita in aplicatii de calitate ale betonului cum ar fi "slab on grade" (fundatii direct pe pamant, fara subsol), borduri, pante, drumuri si autostrazi, alei, trotuare, mortar, placi prefabricate, beton decorativ, lapte de ciment, rezervoare de apa si facilitati pentru tratarea apelor reziduale - oriunde e necesara fibra cu performanta de varf cu scopul este de a controla craparea cauzata de contractie, temperatura in timp ce imbunatateste proprietatile de durabilitate pe termen lung.. Nu necesita schimbari ale modului de amestec sau plasament al betonului.

    INSTALARE

    Doza recomandata de FORTA SUPER-NET este de 0.9 kg per metru cub de beton, adaugat direct la sistemul de mixare a betonului sau dupa amestecul celorlalte componenete si mixarea lor la perioada de timp si viteza recomandata de fabricantul mixerului de betoane (de obicei 4 sau 5 minute). Contactati reprezentantul local FORTA pentru dozajul alternativ folosit in aplicatii speciale.

    PROPRIETATI FIZICE

    Materiale: Polipropilena homopolimer virgina
    Forma: Numeroase fibre aranjate ca o retea
    Greutatea specifica: 0.91
    Rezistanta la intindere: 90-110 ksi. (620-758 MPa)
    Lungime : 19 mm, 38 mm
    Culoare: Gri
    Rezistenta la acizi : Excelenta
    Absortie: Nula
    Conformitate: A.S.T.M. C-1116

    ACHIZITIE

    FORTA FERRO poate fi achizitionat de la ROM FRACHT. Comenzile pot fi expediate prin curier, transportator comercial sau air freight.

    AMBALARE

    Pungi...................................0.9 kg
    Cutii.................................... 20 pungi
    Paleti................................... 12 cutii / 240 pungi

    OBIECTIVUL RANFORSARII:

    Inhibarea craparii betonului cauzata de contractia plastica si tasarea betonului care apar anterior randului initial si de a reduce contractia betonului durificat, imbunatatirea rezistentei la impact si cresterea duritatii betonului ca o ranforsare secundara impotriva variatiilor de temperatura.
    Ranforsarea prin fibre sintetice va fi folosita in arii mentionate in planuri si se supune urmatoarelor caracteristici:
  • Configuratie - Fibra va fi sub forma unei retele de fibre.
  • Chimie - Fibra va fi facuta 100% din materiale virgine sub forma de polipropilena, de culoare gri.
  • Continut - Fibra va fi folosita la un dozaj minim de 0.9 kg per metru cub de beton.
  • Corecta lungime - Lungimea fibrei va fi de minim 19 mm. Fibre de lungimi mai mari vor fi folosite daca agregatul brut este de 13 mm sau mai mare.

    Fibre microfisuri - Forta ferro ( armare dispersa )

    Este fibra uzitata pentru microfisuri ( se foloseste atat in beton amprentat cat si in betoane generale ). Uzitata pentru a elimina microfisurile binenteles ca trebuie adaptat sortului de aggregate folosit la beton. In Romania se lucreaza cu 3-4 sorturi in general deci sa stabilit ca lungimea optima a fibrelor este de 19 mm.
    La fibra mighty mono putem vorbii si de alte lungimi deci le putem aplica de la masa de spaclu pana la betoane ( microbetoane)

    AVANTAJE

  • Elimina microfisurile
  • Mareste durata de viata a betonului
  • Impermeabilizeaza betonul
  • Inerta la agresiuni asupra betonului
  • Inerta la apa